To funnel or not to funnel.

Een Social Media funnel, wat is dat eigenlijk?

 

Laten we even lekker gaan funnelen.

Funnelen?

 

Ja, funnelen.

 

First things first, ik ben absoluut geen marketing expert, ik ben zelfs geen social media expert. Wat ik wel ben is iemand die graag lastig te begrijpen vak jargon omzet in begrijpelijk taal zodat iedereen weet waar de mensen die wel expert zijn het nou eigenlijk over hebben.

 

Dus vandaag gaan we praten over wat een Social Media funnel is, maar dan in begrijpelijke taal.

 

Een funnel is eigenlijk een model, een model wat steeds meer online bedrijven gebruiken om bezoekers te veranderen in kopers.

 

Hoe ziet dat model eruit dan, vraag je jezelf nu af.

 

Het model bestaat uit 4 lagen.

 

Laag 1: See is to create awareness.

Laag 2: Think is to get people to consider being a customer.

Laag 3: Do is to get people to the actual point of transaction.

Laag 4: Care is to turn customers into ambassadors.

 

Het model zelf is gevormd in een omgekeerde pyramide, maar dat zag je natuurlijk zelf ook al.

 

Facebook funnel

 

 

Nou kan je denken, Nick mooi model maar waarom zou ik op deze manier mijn Social Media marketing inzetten?

 

Simpel.

 

Omdat het alternatief niet werkt.

 

Wat is het alternatief dan?

 

Het alternatief is dat je koud met de deur in huis valt en direct vertelt wat je van mensen wilt, namelijk dat zij jouw producten kopen of diensten afnemen.

 

Dat gaat dan bijvoorbeeld zo.

 

Je krijgt bijvoorbeeld een facebook advertentie te zien van een bedrijf wat je nog niet kent en in dat bericht staat het volgende.

 

“Hoi, ik ben Nick. Ik hou van fitness en ben werkzaam als social media coach. Hoe kan ik jou helpen met je social media skills? En zullen we dat morgen ochtend bij mij op kantoor bespreken?”

 

Je snapt natuurlijk dat wanneer mensen dit lezen direct argwanend worden, het gaat dan ook allemaal veel te snel. De lezer heeft in eerste instantie nog helemaal geen interesse, laat staan dat die persoon het besef heeft wat je voor hem/haar kan betekenen. Conversie (bezoeker die veranderdt in een koper) blijft dan ook logischerwijs uit.

 

Toch is dit de manier waarop verreweg de meeste bedrijven nieuwe doelgroepen proberen aan te trekken en dat werkt nauwelijks.

 

Waarom is de funnel methode dan wel goed?

 

Simpel.

 

Dat is omdat je met de funnel methode een goede relatie opbouwt met je nieuwe doelgroep. Er is een fase van kennismaking, interesse wekken en vertrouwen opbouwen voordat men overgaat tot het doen van een aankoop.

 

 

See – het eerste contact moment

Door middel van niet commerciële content ga je de nieuwe doelgroep kennis laten maken met je bedrijf met als doel om bereik op te bouwen. Target daarbij op interesse, demografie en geslacht met behulp van keywords zoals kennismaken, inspireren en ontdekken.

 

Think – interesse opwekken

Door middel van licht commerciële content ga je een verdere relatie opbouwen met de mensen die in de see fase betrokkenheid hebben getoond. Het doel is om nog meer betrokkenheid op te bouwen. Maak daarbij gebruik van keywords zoals try out, kijk wat wij voor jou kunnen betekenen enz.

 

Do – overgaan tot de koop

We gaan de mensen die betrokkenheid hebben getoond in de think fase tot conversie over laten gaan met gebruik van bijv. collection ads, lead ads, en carrousel ads. Je doel is dus conversie, gebruik daarbij dan ook de keywords schrijf je nu in, meld je nu aan of neem contact op.

 

Care – loyaliteit bevorderen

In de care fase gaan we onze klanten tevreden houden en die tevredenheid ook laten uitspreken in het openbaar. Je target dus de geconverteerde mensen met behulp van keywords zoals schrijf een review of deel op facebook.

 

Nog even een side note.

 

Veel blogs die funnels behandelen spitsen dat toe op Facebook, maar het funnel principe kan ook toegepast worden op Instagram. Facebook heeft enorm goede targeting opties die Instagram mist, maar Instagram heeft ze wel dergelijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Hashtags.

 

Vond je dit bericht nou interessant, laat dan een like of comment achter. Delen wordt ook gewaardeerd.

 

Meer social media tips in mijn volgende blog.

Copyright © 2024 Social Fresh Up.

Privacyverklaring