Het Instagram algoritme en waarom het werkt zoals het werkt.

Een positieve bijdrage of negatieve impact op de community?

Een veelbesproken onderwerp op social media de laatste tijd is het Instagram algoritme. De reden dat het een veelbesproken onderwerp is, is omdat het algoritme nogal veel veranderd en niet iedereen dat als positief ervaart.

 

Sterker nog, de gehele Instagram community ligt zo’n beetje overhoop met Instagram zelf vanwege het nieuwe algoritme.

 

Waarom is dat vraag je jezelf nu af?

 

Simpel.

 

Omdat het nieuwe algoritme het enorm moeilijk maakt om je content bij je huidige volgers, laat staan niet volgers kan krijgen.

 

Vroeger was het zo dat iedereen die jou volgde (waarschijnlijk met reden) gewoon netjes jouw content te zien kreeg wanneer je een post had gemaakt.

 

Een account groeien kon in die tijd vrij makkelijk omdat zowel je volgers als niet volgers je content gewoon te zien kregen.

 

Die tijd is wel echt voorbij.

 

Het nieuwe algoritme heeft namelijk de nare eigenschap om vooral de populaire posts door te pushen bij je volgers en niet volgers.

 

Instagram kijkt nu dus vooral naar hoe goed een post het doet in het eerste uur en op basis van die prestaties zal het algoritme je post wel of niet verder verspreiden onder je volgers.

 

Dat is best zuur.

 

Heel zuur.

 

Organisch groeien was vroeger een reële optie ondanks dat het hard werken was.

 

Waarom doet Instagram dit dan vraag je jezelf nu af?

 

Want Facebook.

 

Laten we niet vergeten dat Instagram ooit een florerend interactief social media platform was zonder al teveel commerciële doeleinden.

 

En toen kwam Mark Zuckerberg langs.

 

Hij legde een magere 1 miljard dollar neer en Instagram was verkocht.

 

Zuckerberg die wel degelijk commercieel is ingesteld had grootse plannen met Instagram en dat is in de loop der jaren wel merkbaar geworden.

 

Toegegeven, Instagram heeft onder leiding van Zuckerberg een shitlading aan hele toffe functies erbij gekregen en het platform is uitgegroeid tot het meest interactieve platform ter wereld.

 

Echter, Instagram gaat keihard de commerciële kant op en vestigt zich steeds meer als zakelijk platform.

 

Zuckerberg wil geld verdienen and you can’t blame him want hij wil gewoon wat iedereen blijkbaar wilt en dat is het bereik van Instagram vermarkten.

 

Het is eigenlijk exact hetzelfde als wat ontzettend veel mensen op Instagram willen met hun accounts. Hun bereik vermarkten in de vorm van sponsoring, paid posts en andere vormen van betaling in ruil voor het bereik wat opgebouwd is.

 

Dus zo gek is het niet dat wat gebeurt nu gebeurt.

 

 

De tijd van organische groei is voorbij en Instagram duwt de gebruikers van het platform dan ook steeds meer in de richting van betaalde advertenties en gesponsorde berichten om een goed bereik op te bouwen.

 

Bewijs?

 

Het Instagram algoritme is het bewijs, want waarom anders zou je organisch groeien zo moeilijk maken? Juist ja. Omdat de mogelijkheid van organisch groeien betaald groeien in de weg zit.

 

Laten we niet vergeten dat in de wereld van Instagram, Mark Zuckerberg god is en god bepaalt.

 

En ondanks dat er aardig wat backlash vanuit de community is lijkt hem dit niet te stoppen om Instagram te veranderen in een puur commercieel platform.

 

Ik persoonlijk vind Instagram nog steeds een erg fijn platform, maar ik ben absoluut minder fan dan dat ik een jaar geleden was.

 

De vraag is nu wat de veranderende situatie betekent voor ons de gebruikers.

 

Persoonlijk heb ik de illusie om “groot” op Instagram te worden al lang laten varen en ik zie er ook absoluut de meerwaarde niet meer van in.

 

Waar je vroeger nog trots kon zijn op de titel (vaak self appointed) social media influencer zijn de meeste influencers vandaag de dag oorzaak van de situatie.

 

De meeste “grote” influencers zijn niet meer dan billboards voor verschillende merken en producten die nog maar weinig te maken hebben met sense of community dan wel het er op na houden van een bepaalde ideologie of lifestyle.

 

De commercialisering verspreid zich met het idee dat je tegenwoordig kopers, likes en zelfs reacties kan kopen alleen maar om het imago van populariteit hoog te houden.

 

Waar het vroeger ging om het verspreiden van waardevolle content en interactie met je volgers, fans, bezoekers of hoe je het ook wilt noemen draait het nu meer om de illusie van waarde door kwantiteit en groei in volgers.

 

Ik persoonlijk ga mij nu veel meer focussen op micro ambassadeurs (ik durf de term influencer niet meer te noemen). Ik geloof in de waarde van micro accounts en de oprechte interactie die zij hebben met hun volgers.

 

Meer daar over in mijn volgende blog.

 

Kiss

Copyright © 2024 Social Fresh Up.

Privacyverklaring