Top 3 Facebook marketing fouten.

Facebook en Facebook marketing, daar heb ik het de laatste tijd niet zoveel meer over gehad. En dus is het tijd om het platform waarmee enorm veel bereik gecreëerd kan worden weer eens goed te belichten.

De laatste tijd heb ik namelijk veel geblogd over Instagram marketing, bereik en conversie. Ik geloof erg in de kracht van engagement en er is geen andere platform zo goed in het creëren van engagement als Instagram.

 

Dat betekent echter niet dat andere platformen zoals Facebook, snapchat en LinkedIn niet meespelen. Sterker nog, elk platform wordt gekenmerkt door specifieke elementen. Je zou ook kunnen zeggen dat elk platform een eigen specialisme beheerst en/of publiek aantrekt.

 

Instagram staat voor engagement, Facebook voor bereik, LinkedIn voor de specifieke professionele markt en Snapchat voor het jeugdige en trend gevoelige publiek.

 

Zoals je ziet is het dus appels met peren vergelijken en het ene platform is niet beter dan het andere platform.

 

Waar veel ondernemers en marketeers zich echter op blind staren is het idee dat bereik (kwantiteit) belangrijker is dan engagement (kwaliteit).

 

Zie ook mijn blog over de kracht van de micro-influencers.

 

Omdat Facebook zich bij uitstek perfect leent om bereik te creëren, wil ik het daar vandaag over hebben. En dan vooral over de top 3 fouten die ik gemaakt zie worden als het aankomt op Facebook marketing.

 

 1) Koud met de deur in huis vallen.

 

Dat klinkt natuurlijk gek, maar het is wel wat de meeste ondernemers doen. Je bedenkt een geweldige aanbieding en je laat marketing materiaal ontwerpen voor een Facebook advertentie. Vervolgens focus je je volledig op het creëren van een zo’n groot mogelijk bereik. Dat doe je natuurlijk omdat je hoopt dat er zoveel mogelijk mensen blijven plakken.

 

Dat is alsof je van een afstand met hagel schiet in de hoop dat je toch wat raakt. Zowel niet efficiënt als effectief.

 

Wat je vergeet is dat je een grote groep mensen aanspreekt die jou waarschijnlijk helemaal niet kennen en toch meteen een aanbieding in hun gezicht gedrukt krijgen.

 

Hoe zou je dat zelf ervaren?

 

Het resultaat is altijd teleurstellend en er is nauwelijks sprake van engagement, laat staan conversie. Meer weten over hoe je door het juiste bereik engagement en conversie kan creëren? Lees dan mijn blog over het toepassen van social media funnels.

 

2) Bereik als doel i.p.v. als middel zien.

 

Ik zie het zo vaak gebeuren. Het bereiken van mensen wordt ineens een doel op zich. Wat begon als het inzetten van een middel om ondernemersdoelen te behalen veranderd vaak in een obsessief doel wat nauwelijks nog wat te maken heeft met ondernemen.

 

De gedachte leeft dat de waarde van een bedrijf/persoon afgemeten kan worden aan het bereik wat gecreëerd wordt. Dit komt erg veel voor op Instagram, maar ook op Facebook gebeurt het steeds vaker.

 

Zonde, want aan het einde van de dag ben je nog steeds ondernemer en draait het allemaal om conversie. Dat wordt al snel vergeten wanneer je je blind staart op bereik alleen.

 

En tenzij je handelt in het bereiken van mensen gaat je omzet daar niet van groeien.

 

Focus daarom op het eind resultaat en laat je bereik groeien door de kwaliteit die je levert bij de mensen die bewust voor jou hebben gekozen.

 

 

3) Je begrijpt niet hoe de Facebook marketing tools werken.

 

Maar je gebruikt het toch. Klinkt bekend?

 

Ik zie ze zo vaak voorbij komen. Gesponsorde berichten, promoties en advertenties die zo nietszeggend zijn dat het geld net zo goed in de prullenbak gegooid had kunnen worden.

 

Er wordt simpel gedacht over Facebook marketing en dat komt wellicht omdat het een makkelijk in te zetten tool is om mensen te bereiken. Dat wil echter nog niet zeggen dat het net zo makkelijk is om daarmee engagement op te bouwen.

 

Combineer dit met het feit dat er vaak slechte content wordt gebruikt en je begrijpt dat je bereik niets meer doet dan exact dat

 

Een slechte foto die niets zegt, een filmpje geschoten met een oude smartphone of een advertentie die slecht in elkaar zit.

 

Je zou zeggen dat het uitzonderingen zijn, maar niets is minder waar. Het zijn allemaal voorbeelden van slechte content welke wordt ingezet middels Facebook marketing tools om mensen te bereiken, engagement op te bouwen en uiteindelijk conversie te creëren.

 

Niet weten welke tool je nou in moet zetten voor welk doel, niet beschikken over goede content en het toch met een beetje natte vinger werk gaan inzetten? Dan kan je verwachten dat het je niet veel gaat opleveren.

 

Investeer daarom in kennis en de tools om geweldige content te creëren. Dat, of je besteedt het simpelweg uit.

 

Maar hoe dan ook, zorg ervoor dat je de marketing kansen op Facebook niet mist want ze zijn het absoluut waard.

 

 

Wat vind jij? Zie je andere Facebook marketing fouten die ik hier niet heb genoemd? Zit er wellicht een fout tussen die je zelf altijd maakte? Of denk je er simpelweg anders over?

 

Laat het me weten door een reactie te plaatsen of een berichtje te sturen.

Copyright © 2020 Social Fresh Up.

Privacyverklaring